tiistai 28. helmikuuta 2012

Kevät tuli

Tänne tuli kevät. Yölämpötilat ovat nousseet, joten lämmityksen saanee kohta unohtaa. Poikkeuksellisen kylmä tammi-helmikuu tuottikin moneen osoitteeseen huiman sähkölaskun, joka täällä tuleekin aina kuukauden päätteeksi. Viime päivinä onkin moni sadatellut sähkölaskuaan. Sähkön hinta on noin kolminkertainen Suomen hintoihin. Kun ikkunat ovat yksinkertaisia eikä taloissa ole eristystä tai lämmitystä, sähköpatterilla lämmittäminen on kallista. Minä selvisin 100 e kuukaudessa, moni maksoi talvikuukausista enemmän.

Mutta kevät on tullut, sillä yöt ovat jo leutoja ja iltapäivällä - hyvänen aika - pitää auringonpaisteessa riisua jo paitasilleen. Ja turistitkin ovat palanneet: sortsijalkaisia uskalikkoja ja naamansa kevätauringossa polttaneita brittejä, saksalaisia ja skandinaaveja. Kaksikerrosbussit ajavat taas turisti-sihtseeingeja. 

Pilapiirros irvii uudelle oikeistolaiselle pääministerille, Rajoylle, joka ensi töikseen tarjoili taloushuolissa painivalle maalle pamppua. Opiskelijoille pamppua, sillä se talouskin saadaan kuntoon?
Espanjassa puhaltavat uudet tuulet, sillä taloudenpitoa kursitaan kasaan. Opiskelijoiden keskuudessa tuntuu olevan vahvoilla näkemys siitä, että Espanja on vasta menossa lamaan. La crisis, lama, on vasta puhjennut ja paremmat ajat eivät ole edessä vielä hetkeen. Nyt vasta sukelletaan. Rahat ovat monelta lopussa ja säästökohteita etsitään. Opiskelijoiden tilanne on hankala, sillä opintotuen sijasta Espanjassa jaetaan stipendejä koulumenstyksen ja taloustilanteen perusteella. Lukiosta pitäisi olla yli 7 numeroita (arvostelu on 0-10), että olisi mahdolllisuus saada n. 3000e vuosittainen "opintotukistipendi". Kaikki sitä eivät suinkaan saa. Asumislisiä tms. ei tunneta vaan tuolla 3000 eurolla pitää rahoittaa vuoden asumiset ja muut kulut. Lukukausimaksutkin pitää maksaa, mutta kandidaatin tutkintoon saakka ne ovat pienemmät. Kandista maisteriksi opiskeleva joutuu maksamaan isot lukukausimaksut, joten moni suunnitteleekin Erasmus-vuotta tai muuta vaihtoa, jotta pääsisi esim. Pohjoismaiden maksuttomien opintojen pariin.

Lukio on toistaiseksi vielä kaksivuotinen, mutta se "eurooppalaistetaan" näemmä ensi vuodesta alkaen kolmivuotiseksi. Yleinen puheenaihe on, että ainakin Andaluciassa on perusopetuksenkin taso ollut aika kirjavaa viime vuosikymmeninä. Juhlapäiviä on paljon ja silloin ei mennnä kouluun eikä töihin. Andalucian Päivänä 28.2. on kaikilla vapaata - ja niinä vuosina, jolloin se sattuu sunnuntaille, se siirtyykin seuraavaksi päiväksi eli maanantaille! Kätevää! (Ehdottaisin samaa Suomeen itsenäisyyspäivän juhlintaan!)

Kevättä on jo ilmassa: kevät tuoksuu ja linnut laulavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti