lauantai 16. kesäkuuta 2012

Spiikkikeikka

Kävin tekemässä Dictumin spiikkikeikan eräässä suuressa elokuvatuotantoyhtiössä, Helsingissä. Tuottajan lisäksi ohjeita oli antamassa asiakasyrityksen käyttämän mainostoimiston kaksi ihmistä, mainoksen käsikirjoittajat kaiketi. Leppoisaa ja taitavaa väkeä, tiesivät mitä haetaan.

Eka spiikki sitten vaihtovuoden. Päätin tehdä kaiken sen, mitä vuoden opiskelu Tecnica Vocalissa on opettanut: aamulla pitkä äänenavaus, keikkaa ennen uudestaan. Emma-open (laulaja) antamilla opeilla menin. "Ääni on keho"; koko kroppa hereille, auki ja lämpimäksi. Palleahengitys (sanotaanko se suomeksi näin?) tarvitsee tuekseen oikien asettuneen selän, jota kannattelee oikein jalat, neutraali perusasento, lantio vähän edessä - minun tapauksessani - ryhtiä korjaamassa. Tunnin äänenavaus: keho, hengitys, äänteet. 
Sevillassa olisi tasokasta kesäkurssia tarjolla heinäkuussa: Opi laulamaan pinnistelemättä samalla metodilla kuin megatähdet  Michael Jackcon, Madonna, Beyonce.
Oli niiiiiiiiin loistavaa tehdä se spiikki. Alle puolitoista tuntia meni, kesäkuumassa studiokopissa. Löydettiin heti kiva yhteys tuottajan ja muiden kanssa. Teksti ei meinannut heti aueta, mutta niinhän minulle käy aina. Olen aina hukassa tekstien kanssa, en löydä jutun juonta. Joudun lukemaan ja lukemaan, uudelleen ja uudelleen. Ja usein tarvitsen siihen tuottajan apua. 

Kuuntelin ohjeita rauhallisesti, panikoimatta. Viime vuosien tuttu tunne "enhän mä osaa, en oo näyttelijä" oli tipitiessään. Sen  sijaan muistelin miten "me espajanjalaisessa näyttelijäntyön koulutuksessa Tecnica Vocalin tunneilla resitoitiin kerrankin värit yläkerran luokkahuoneen ilmaan".

Olin tyytyväinen lopputulokseen. Toivottavasti valmis mainos osuu korviini radiossa, sillä siitä tuli aika hyvä!

Ps. Olisipa joku ryhmä jossain, jonka kanssa voisi käydä spiikkipäivän aamuna äänenavauksessa. Onko sellaisia jossain? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti