perjantai 1. kesäkuuta 2012

Latinalainen America keskellämme

Sevillastahan se lähti, se Amerikan löytänyt Kristoffer Kolumbuksen laivasaattue. Ja Sevillasta tuli vuosisadoiksi Euroopan keskuskaupunki eteläisen Amerikan kaupankäyntiin, kulttuuriyhteyksiin jne:
Sevillan kukoistus nousi huippuunsa Uuden maailman löytymisen myötä, kun sinne sijoitettiin kauppakamari, jolla oli yksinoikeus kauppaan Amerikkoihin. Kaupunki kasvoi tuolloin 150 000 asukkaallaan Euroopan kolmanneksi suurimmaksi. Sevillan Katedraaliin on sijoitettu Kolumbuksen jäänteet.


Latinalainen Amerikka on edelleen läsnä - siitä sain eilen kaksi muistutusta:

Ensin ystävällinen tarjoilija kiikutti pöytääni tilaamaani cervezaa ja tapasta, mutta pöytäni äärelle päästyään ne unohtuivat ja mies hihkaisi, että "Tuo on minun maastani!". Minä kysyin, että mikä on sinun maastasi. "Tuo", tarjoilja vastasi ja osoitti pöydälle nostamaani kirjaa. - Ei, se on minun maastani Suomesta. Se on espanjan  oppikirja. "Ei, ei, mutta tuo kuva!" Ja tosiaan, oppikirjan kansikuva on kuin onkin Argentiinasta.

¿Que tal? on tunnettujen suomalaisopettajien tekemä espanjan oppikirja aikuisille. Tiivis paketti, mutta ansiokkaasti etenevä, erityisesti kielioppiasiat on taitavasti esitetty. Agrentiinalaissyntyinen guapo ei malttanut pitää sormiaan irti kirjasta vaan noukki sen heti käsiinsä ja ihasteli kuvaa kotimaastaan. Kerroin, että tekstikirjassa on useitakin kappaleita Latinalaisen Amerikan maista.
  
On Sevillassa jokunen venezuelalainenkin, sillä laskua maksaessani toinen tarjoilija palauttani antamastani rahasta yhden euron kolikon ja sanoi, että se  ei ole euro vaan bolivar, Venezuelan rahaa.

Yhden bolivarin kolikkoa ei kyllä euron kolikoista erota ainakaan kääntöpuolelta, jotka ovat kaikissa EU-maiden euroissa erilaiset. 1 bolivar keskellä. Joku venezolano saattaa tehdä bisnestä sujauttelemalla bolivareja euron seassa liikenteeseeen, sillä 1 euro = 2815 bolivaria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti