sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Sevicillä ympäri kaupunkia

Tiesin jo etukäteen, että Sevilla on pyöräilykaupunki. Yllätys oli, että kaupunkipyöriä, sevicejä, on joka puolella, ympäri kaupungin 250 paikassa, noin 300 m päässä toisistaan. Sevicin saa lunastaa joko viikoksi, 10e, tai vuodeksi, 25e. Käyttö maksaa ensimmäiseltä puolelta tunnilta 0 e (kannustaa työmatkapyöräilyyn), seuraavalta tunnilta 0,50/1e. Minäkin siis vaihdoin pyörää tänään neljästi ja jouduin maksamaan 1 e, kun yksi vaihto meni yli puolen tunnin.

Sevici taiotaa olla sanaleikki: SEVici ja seVICI eli BICI eli BICIcleta eli polkupyörä. Espanjan B ja V ovat käytännössä sama äänne: [sevisi].

Fillari oli ihan käypä peli, sellainen kaikille helppokäyttöiseksi tehty. Kolme vaihdettakin. Pikasäätö satulan korkeudelle. Pyöräteitä - siis pyöräkaistoja - on paljon ja ne ovat vahvan vihreällä maalattuja ja usein erillään sekä jalankulkuväylistä että ajoradasta. Keli oli vaan kuuma ja satuin vielä pahimpaan aikaan liikkeelle. Auringoissa oli 37 ja sääennusteen mukaan varjossakin 32. Syksyn tuntu on jo ilmassa, sillä illaksi viilenee alle 20 asteeseen.

Fillaroin jokivartta ja kävin silmäilemäsä Plaza de Españan, Jardines Reales Alcazarelsin, Santa Marian katedraalin, Sevillan futisstadionin yms. maamerkit. En viitsinyt jonotella niihin sisään vaan ajattelin, että tässä on nyt 9 kk aikaa käydä  niissä toisenkin kerran. Ehkä saan jonkun vielä oppaaksi, jahka kielikin sujuu paremmin.

Niin, miksi Sevilla?
Vaihtoehtoja oli Madrid ja Sevilla - siis kaupunkeja, joissa esittävän taiteen koulutusohjelmalla on Erasmus-yhteistyöoppilaitoksia. Madridin RESADiin kävin vuosi sitten tutustumassakin juhannusviikolla. Lisäksi googlailin Barcelonasta vastaavan oppilaitoksen, jolta taas löytyi Erasmus-yhteys Turun AMK:uun ja Teatterikorkeakouluun. Koulumme KV-koordinaattorin kanssa käytiin keskusteluja ja sitten asetin mieleni mukaan toiveet järjestykseen Sevilla, Barcelona, Madrid. Järjestys oli taktikointia, sillä tiesin, että Madridiin on muitakin halukkaita, kaksin kappalein ja kaksi paikkaa. Minulle ei sijainnilla ollut merkitystä, mutta tiesin, että opintovapaan aika on nyt eikä ensi vuonna ja aikuiskoulutustukea saan 9 kk:ksi, joten kaupungista viis kunhan jonnekin Espanjaan ja nimenomaan täksi lukuvuodeksi. Vielä en ole katunut!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti