torstai 13. lokakuuta 2011

Tajunnan Alilta terveiset

Suomalainen opiskeluryhmämme (se, josta tänne vaihtoon lähdin) koostuu noin 15 aikuisopiskelijasta, joista kolmanneksella on jokin kasvatuksen/ohjauksen tausta, toisella kolmanneksella esittävän taiteen ja kolmannella kolmanneksella sitten jotain muuta. Korjatkoot kurssitoverini, jos meni mönkään! Ensimmäisenä vuonna, ekana syksynä, teimme muistaakseni prosessidraamaan liittyen improvisoidun tarinan, jossa yksi päähenkilöistä oli Ali Tajunta. Muuta en tarinasta nyt muistakaan, mutta samainen kaveri on täälläkin mukana. Olen pyrkinyt antamaan Alille nyt aikaa, lepoa ja riittävästi resursseja. Ali on työskennellyt kovasti mm. kielen kanssa. Toissaöiset pitkät unet palkitsivat heti herätessä, kun Tajunnan Ali otti ja taivutteli jonkun epäsäännöllisen verbin kaikissa aikamuodoissa ja paiskoi vielä aksentitkin (acento) kohdilleen. Espanjan kielioppihan on himppasen työläs, kuten kieltä lukeneet tietävät.


Ensi maanantaiksi onkin sitten tehtävä ensimmäinen isompi koulutyö, parisivuinen käsitekartta ja yhteenveto Expresion Corporalista. Yritän siitä jotenkin suoriutua. Fyysisestä teatterista olen erittäin innostunut - sitä olen tänne tullut hakemaan ja sitä näemmä saan. Keho & mieli -teemalla tänne lähdin (projektiopintojeni teema) ja "sitruunapuussa näyttää kukkivan". Fyysiseen teatteriin liittyen jonkinlaisessa osassa on sitten tietysti myös ääni, äänenkäyttö ja -muodotus, musiikki. Viimemainittu tuottaa jälleen niitä hetkiä, jolloin on ihan totaalisen pihalla. Musikinope on laulaja taustaltaan ja uskallan arvella, että melkoinen on sarka. Ihan nuotilleen ei ole sujunut.

Lähiparturi palvelee klo 9.00-14.30 ja taas siestan jälkeen aina klo 20.30 asti. Mutta mistä alkaen?
 (Vastaus: siestan päättymisestä alkaen:p)
Espanjankieliset koulupäivät ottavat yhä sen verran virtaa, että olen nukuunut siestan lähes joka päivä - tunnin tai pari koulupäivän päätteeksi. Täällähän se on ihan arkea: kaupat ovat kiinni klo 13/14 alkaen viiteen asti ja kaupunki on hiljainen - sekä kuuma. Tänään piti ihan nousta tarkistamaan, olenko kytkenyt lämmöt päälle, mutta ei, iltapäivän aurinko porottaa yhä hellelukemissa.
Eilenkin tarkeni taas ilman paitaa, oli suorastaan hellekeli, paahtava kuumuus iltapäivällä. Jokivarsi houkutteli onkijoita runsain määrin, kuten näemmä joka päivä - ja erityisesti kansallisena vapaapäivänä? 
Eilistä juhlapäivää seurasin TV-uutisista, Madridissa näytti olleen suuri juhlaparaati. Hyväkuntoisen oloinen Juan Carlos otti paraatin vastaan, mutta istahti usein. Istuminen noteerattiin uutisissakin ja ankkuri totesi, että tänä vuonna kuningas istui ensikerran paraatissa.

Ps. Lisää etymologista leikittelyä. Kun tuosta äänenmuodostuksestakin oli puhe, niin mistä latinan sanoista "persoona" muodostuu?
Ja korjaus edelliseen etymologiseen katsaukseen: tuskin se "preocuparse" kuitenkaan sielua varaa. Mielen kylläkin, ja usein kehonkin, kuten keho&mieli -henkisesti on nyt syytä oivaltaa. Sielusta en tiedä, että mikä se oikeastaan onkaan? Keho ja mieli ovat tutumpia.  

(per sona, "äänen kautta"; äänestään tunnetaan, persoona)

Ja lisäänpä tänne vielä avoimen mahdollisuuden kommentoida. Sana on vapaa!

2 kommenttia:

  1. Heippa Mikko! Tätä sun blogia on mukava lukea! Ollaan kovasti hengessä mukana. :) Täällä Seinäjoella oli jo aamulla vesilätäköt riitteessä... Nautihan sinä siellä!
    t: Anna (ja pojilta terveiset)

    VastaaPoista
  2. On varmasti kivaa kirjoittaa blogia, kun ei tiedä, lukeeko sitä kukaan. Kyllä, minä luen.

    On hyvä, että annat itsellesi aikaa levätä. Välillä on ns hyvä laittaa kansi kiinni, jotta pata ei täytyy liikaa. Minulla on ollut sama olo muutaman kerran tänä syksynä. Outoa, koska en sentään ole tehnyt muuta kuin muuttanut Helsingistä Ouluun. :)

    Terv. Sara

    VastaaPoista