perjantai 18. toukokuuta 2012

+37,5 ja muita kuulumisia

Kuumetta ei ole, mutta ilman lämpötila on 37,5 astetta. "Poikkeuksellisen kuumaa toukokuuksi", sanoi lähipuodin täti. "Hankala nukkua", jatkoi, "mutta viikonloppuna muuttuu ja keli raikastuu". Sitä odotellessa. Huoneistossani on ilmastointi, mutta se on klassista mallia central-jotain, eli ei näitä uusia ilmalämpöpumppuja. Tällä viikolla tuli sitten testautuksi sen toimivuus ja kuten Victor (jolla on samanlainen) sen totesi, niiden aika on auttamatta ohi. Nykyisissä helteissä käytetään ilmalämpöpumppujen kaltaista aire acondicinacionia. Tämä suositukseksi kaikille, jotka aikovat Espanjasta vuokrata kesäasunnon.

Sisälämpötila kipuaa 29 asteeseen tuosta vaan, joten olen opetellut nyt tuulettamista, ikkunoiden pimentämistä ja persiaanien eli laskettavien ikkunasuojien käyttöä. On tosin sanottava, että minulla on jo noin kolmen kuukauden kokemus Espanjasta kesäkuukaisina, joten ei tämä ihan ensikerta ole. "Mutta ensi kertaa olet Sevillassa", totesi koulumme mukava iltavahtimestari, vanhempi mies, jonka kanssa tapaan rupatella. "Sevilla on koko Euroopan kuumin paikka, täältä on Euroopan lämpöennätyskin". Kesän kuumina kuukausina heinä- ja elokuussa täällä on siis jopa 45 astetta, varjossa. No, eihän tuo 37,5 enää kovin kaukana siitä ole.

Kuningatar peruu Lontoon matkansa.
Päivän lehti tiesi kertoa, että Espanjan kuningaspari jää pois Britannian kuningattaren lounaalta tänään. Syy on Gibraltarin kiristynyt tilanne. Tässä kohdassa korostan, että minun ja Alejandron viimeviikonloppuisella vierailulla Gibraltarille ei ole mitään vaikutusta välien kiristymiseen, ymmärtääkseni (käyttäydyimme hyvin!). Sen sijaan brittiviranomaisten ja espanjalaiskalastajien erimielisyydet ovat syy kuningattaren poisjääntiin. Ymmärrän hyvin, että kovin harva andalucialainen  on vieraillut Gibraltarilla...vähänhän se on kuin Porkkalanniemi olisi yhä venäläisten hallussa.

Olen hymyssä suin muistellut Allun ja minun retkeä. Tein huomion, että eipä tähän fyysiseen vuoteen ole kovin montaa iltaa paarissa mahtunut. Teatteriopiskelijat ovat - siinä missä tanssijatkin -todella tarkkoja syömisestään ja levosta.  Allu löysi mukavan paikan viime perjantai-illan viettoon. Spanskit osaavat olla paarissakin selvinpäin, hyvällä tuulella, kontaktia ottaen.

Fyysisestä tekemisestä vielä: kotoa tulleessa HS Kuukausliitteessä oli Sielu&ruumis -palstalla tanssija Sami Saikkosen lohdullinen kuvaelma nelikymppisen kehotuntemuksista: täällä. Tanssijoillahan eläkeikäkin alkaa 44 vuoden iässä, sillä keho ei enää kykene kuten nuoremmilla. Luin Talent-tuomari Saikkosen juttua hartaudella. Tuli huojennus, helpotuksen huoahdus. Ymmärsin, että niin se nyt on sitten ammattilaisenkin mielestä: ei neljänkympin ylittänyt pysty kaikkeen siihen, mihin kaksikymppinen. Ajattelin tätä vuotta ja niitä lukuisia fyysisen ilmaisun harjoitteita, joista olen mennyt rimaa hipoen - jos aina sitenkään.

Ps. Ja mikä lykky, että tanssi on nykyisin avattu kaikille, ikään katsomatta. TEAK:n tanssitaiteen luennoilta kymmenen vuoden takaa muistan tanssitaiteen tohtori Riitta Pasanen-Willbergin ponnekkaat sanat: miksei ihminen voisi tanssia vaikka hautaan saakka, oman kehonsa mahdollistamissa rajoissa. Miksei meillä voisi olla hyvinkin eläkkeelle ehtineiden tanssijoiden esityksiä...tanssiahan voi vaikka toimistotuolilla istuen. Uotisen lisäksi 3 muuta varttuneempaa tanssijaa lauteille ja rundille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti