perjantai 4. toukokuuta 2012

Rosen-metodi

Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) -tutkinnon opetussuunnitelmaan kuuluu kolme 12 opintopisteen mittaista opintoprojektia (projektiopinnot 1, 2 ja 3). Niissä opiskelija syventyy johonkin sellaiseen alan osa-alueeseen, josta on erityisesti kiinnostunut.

Valitsin Rosen-menetelmän yhdeksi projektiopintojeni aiheeksi. Kipinä tähän tuli Ida-Lotta Backmanin meille pitämästä Keho&mieli -opintojaksosta. Koin kurssin merkittävän oivalluttavana ja tahdoin jatkaa keho-teeman parissa. Idea nimenomaan Rosenista syntyi, kun toissa vuonna puhuttiin hyvän ystäväni Anne-Marin kanssa silloisesta ajankohtaisaiheesta eli psykoterapiakoulutuksen tulevaisuuden näkymistä ja psykoterapioiden KELA-korvattavuudesta. Anne-Mari kertoi trauma- ja kriisiterapioista ja kehollisten muistumien merkityksestä niissä. Kuin ohimennen innostuttiin molemmat pohdiskelemaan Marion Rosenin luomaa Rosen-terapiaa ja sen mahdollisuuksia. Ennen kuin oikein huomasinkaan, olin saanut Anne-Marilta muutaman kirjavinkin ja valinnut opintoprojektini aiheen: Rosen-menetelmän käyttö näyttelijäntyön välineenä.  

Projektiopinnot (12 op) ovat syventäviä opintoja, joissa opiskelija laatii opintosuunnitelman ja hyväksyttää sen koulutusohjelmassa. Koulutusohjelma nimeää opinnoille ohjaavan opettajan ja opiskelija aloittaa opintojaksonsa suunnitelmansa mukaisesti. Projektiopinnot tuottaa paitsi esityksen, myös kirjallisen raportin. Opintojakson kuluessa opiskelija saa ohjausta ohjaavalta opettajaltaan.



Innostuin rakentelemaan Rosen-projektistani aika monipolvisen paketin: omaehtoista kirjallisuuteen tutustumista, vertaistyöskentelyä alaa ja aihetta tuntevan ammatti-ihmisen kanssa, omakohtainen tutustuminen Rosen-terapiaan, esityksen valmistamisen prosessi ja kirjallinen raportti. Jo alun alkaen koulutusohjelman palaute oli, että aika paljon olen suunnitellut 12 opintopisteen suoritukseksi. Ryhmämme vastuuopettaja ehdotti, että jos aihe kiinnostaa, jatka siitä sitten opinnäytetyöksi. No, aika iso on ollut kakku - mutta kiintoisa, maistuva.

Olen nyt edennyt siihen vaiheeseen, että kasaan Rosenista jotain esitykseksi. Olemme sopineet ohjaavan open kanssa, että voin tehdä sen täällä Espanjassa - muutenhan se siirtyisi ensi syksyyn saakka. Kirjallisuuteen olen tutustunut ihan kohtuuhyvin ja eittämättä tehnyt muistiinpanoja jo sillä silmällä, että ehkäpä tästä tulee vielä opinnäytteenikin aihe? Omakohtaisen tutustumisen, viisi kertaa Rosen-terapiaa, tein viime vuoden keväänä ja kesänä Helsingissä. Kokemus oli jännittävä ja hyvin myönteinen.     

Nyt kasaan tutustumismatkastani Rosen-menetelmään (ja sen käyttömahdollisuuksiin) esitystä, jotain näyttämölle, esityksellisen tutkielman - tai ainakin sinne suuntaan haparointeja. Olen rekrytoinut kuusi espanjalaista ensimmäisen vuoden näyttelijäopiskelijaa mukaan. Aion myös itse esiintyä mukana. Esityksellä on jo hahmo ja runko, harjoiteltukin on osia. Eiköhän siitä jotain synny estradillle asti, lähiviikkoina:)

Expresión corporal
Foto Copyright: http://www.valladoliddeporte.es/fasciculo/2012/01/expresion-corporal-15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti