Sevilla on juhlinut viime viikon Feriaa. Parturi kertoi, että vanhastaan Feriaan on valmistauduttu koko talven yli: on hankittu tai tehty uusi puku. Monelle sevillalaiselle uuden puvun teettäminen on ollut niin suuri investointi, että andalucialaisilla pankeilla on jo vuosikymmeniä ollut lainavalikoimassaan myös ferialuotto. Hulppean puvun hintaa on sitten saanut seuraavan 12 kk lyhentää pankilleen.
Sevillan Feria. (Foto copyright: wikimedia.org) |
Hulppean Feria-portin oli kaupunki nytkin pykännyt juhla-alueen laitaan. Liekö käy niin, että suomalaiset veronmaksajat saavat sen vielä omakseen? Espanjan taloustilanne on kehno ja Andaluciassa uidaan vielä syvemmällä. Kesken syvän laman heitetään viikko vapaalle ja juhlistetaan kevättä. Andaluciassa osataan ottaa rennosti!
Jos tuo Feria-portti tulee kreikkalaiseen tapaan suomalaisveronmaksajien kustannettavaksi, ehdotan, että laivataan se Suomeen ja siirretään Suonenjoen mansikkapitäjän laitamille mansikkaportiksi! |
Suomalaisten taloudenpitoa täällä ihaillaan ja se on usein lempipuheenaihe, kun joku kuulee minun olevan Suomesta. Suomea suorastaan romantisoidaan, "teillä on kaikki niin hyvin" ja "teillä on rahaa", "Suomessa on rahaa". Ehkäpä lamaan sukeltavalle kansalle on tärkeää, että jossain on olemassa se "Unelmien Ameriikka" tai Suomi, jossa kultakaivokset odottavat rohkeaa? Olen alkanut vastailemaan, että suomalaiset kyllä tekevätkin töitä kovasti ja meiltä on kaikki pyhäpäivätkin siirretty pidettäviksi viikonloppuina.
Ferian juhla-alue on jo hiljennyt ja isot rekat kuskaavat kojuja ja koristeita varastoon. |
Andalucialaisten työkulttuurista varsinkin katalonialaiset vitsailevat taajaan. Vanhastaanhan virka-aika on alkanut siinä jossain 8-9 maissa ja jatkunut jonnekin 13 huitteille. Sitten on vetäydytty siestan viettoon ja kotiin perheen kanssa syömään, kunnes taas klo 16-17 on palattu töihin ja jatkettu klo 20-21 saakka. No katalaanien mielestä andalucialainen menee töihin kyllä siinä jossain klo 9 huitteissa, mutta vain kurkkaamaan työpaikalleen, sillä kunnon andalucialainen on jo sopinut puoli kymmeneksi aamiaisen johonkin lähikorttelin lukuisista aamiaispaikoista. Kotonaanhan espanjalaiset eivät aamupalaa juuri syö, vaan se perinteisesti syödään aamupäivällä työtovereiden tai muiden työkontaktien seurassa. Aamiaisella sitten verkostoidutaan ja hoidetaan kuulumistenvaihdot ja jos aamiainen venähtää, kello onkin jo lähemmäs 11 kun ehditään työpaikalle. Sitten sitä pitääkin jo valmistautua kotiinlähtöön, sillä siestan takia kaupunki ruuhkautuu kotiinpalaajista ja ajoissa lähtenyt ehtii ruuhkan alta kotiin ajoissa. Ja illalla..niin joo, ei kai sitä nyt ihan jokainen ihan joka ilta palaakaan töihin?
Niin tai näin, Välimeren maissa on vähän sydäninfarkteja ja itsemurhia. Ehkäpä se korreloi leppoisan elämänrytmin ja tunteiden esittämistä rohkaisevan arjen kanssa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti