tiistai 27. maaliskuuta 2012

Appelsiini kukkii!

Tuoksu on kuin tuomen.
Sevillan kymmenet tuhannet appelsiinipuut ovat kukassa.
Pieniä valkoisia kukkia ja koko kaupunki tuoksuu.
On kevätkesä.

Appelsiini kukkii
Sunnuntaina oli Andalucian parlamenttivaalit. Andaluciallahan on Francon jälkeisessä Espanjassa vahva itsehallinnollinen asema, vahva autonomia. Francon jälkeistä Espanjaa rakennettaessa vahvan autonomisen aseman saivat alunpitäen nauvoteltua Baskimaa, Katalonia ja Galicia. Andalucian asemaa vahvistettiin myöhemmin, jonka muistona 28. helmikuuta vietetäänkin sitä Andalucian päivää.

Sunnuntain vaaleissa kävi niin, että oikestolainen PP sai niukan enemmistön 50 paikkaa (nousua 3 paikkaa), vasemmistopuolue PSOE 47 paikkaa (laskua 9 paikkaa) ja vihreät IULV 12 paikkaa (nousua 6 paikkaa). Kaikki nämä kolme suurinta puoluetta ovat julistautuneet vaalivoittajiksi, sillä PP kasvoi suurimmaksi, vasemmisto sai pelättyä pienemmän tappion Andalusiassa ja Vihret tuplasivat edustajiensa määrän.



Sain vaalisunnuntaiksi kutsun tuttavaperheen luokse syömään. Oli hauska vierailla mukavien ja välittömien ihmisten kotona. Sain maisteltavakseni perinteisiä andalucialaisia ruokia: alkuun oli tarjolla pikkukalaa avakadon kanssa, sellainen tapas-tyyppinen suolapala. Tarjolla oli myös cadizilaista perinnepateeta, jossa oli merellinen kalanmaku ja tuoksu. Paellaa pääruoaksi ja mitä kaikkea...jälkiruoaksi ainakin jaettiin Semana Santan perinnejälkiruoka, hunajalla voideltu makea leipäsiipale. Se oli espanjalaisen "comunionin" (yhteisö, yhteys, yhdessä syöminen) hengessä hauskasti katettu: paahtoleivän kokoinen herkku taalautasella ja viisi pikkuhaarukkaa lautasen ympärillä. Siitä sitten vaan. Ja hyvää oli! Todella hyvä ateria. Ja mukavaa seuraa, mukavia ihmisiä, tavallisia, välittömiä, kotoisia.

Tomaatin kokosia mansikoita kuitenkin ihan omasta kodistani kuvattuna.
Espanjassa on yleislakko tämän viikon torstaina. Se tarkoittanee sitä, että meilläkään ei ole koulua. Tosin kaikki opettajat eivät vasemmistolaiseksi luonnehdittuun lakkoon osallistua, mutta ans kattoo nyt. Sevilla Andalucian pääkaupunkina ja maan neljänneksi suurimpana kaupunkina kerännee suuren marssijoukkion keskustaan. Julkinen liikenne taitaa olla poissa pelistä, joten lienee sopiva siivouspäivä tiedossa. Yksi opiskeluraporttikin pitäisi kirjoittaa. Ja ehkäpä kameran kanssa ikuistamaan lakkomarssia.

Sevillan keskustassa puuhataan jo kovasti ensi viikon vuotuista suurtapahtumaa, Semana Santaa. Kaupunki tullee ääriään myöten täyteen katolilaisia pääsiäisenviettäjiä. Koulut ovat kiinni ja ihmiset lomilla. Minä varasin alkuviikoksi rantaloman 120 km päästä Albufeirasta, Portugalista. Palaan loppuviikoksi Semana Santaan.

2 kommenttia:

  1. Tuollaiset hehkeän kesäiset kasvikuvat elähdyttävät puutarhuria joka kituu lumikinosten (tosin jo hyvää vauhtia sulavien) keskellä

    Samaista puutarhuria ilahdutti sanoinkuvaamattomasti yllättävä maaliskuinen joulutervehdys... se oli kuin lämmin föhntuuli etelästä : )

    VastaaPoista
  2. Hahaaa, terveisiä puutarhurille!

    Posti kulkee, hitaasti, mutta kulkee!

    M-P

    VastaaPoista