tiistai 27. maaliskuuta 2012

Teatterin päivä


Tänään vietetään kansainvälistä teatterin päivää, dia mundial del teatroa. Teatterikoulussamme olikin opetus tältä päivältä peruttu ja päivän ohjelmassa oli vain esityksiä:
Paljon mahtui esityksiä päivään, vaikka useita peruuntuikin. Viime vuonna päivä oli ollut jotenkin isompi, kaksipäiväinen ja erilaisin oheistapahtumin, illanvietoin ja oppilaskunnan baarilla varustettu. Joku opiskelija olikin sitä mieltä, että Andalucian kiristynyt taloustilanne näkyisi nyt tässäkin: ei oikein ole rahaa, ei oikein ole intoa, kaikesta säästetään, ollaan vähän varovaisia.
Yksi estyksistä kolahti minuun kuin häkä: koulussa aikoinaan opiskelleen italialaisen ohjaama Comedia del Arte -perinteen mukainen ilottelu, jonka Etelä-Italiasta saapunut viisihenkinen teatteriryhmä esitti koulun väelle klo 12. Esitystä ennen ryhmä kertoili hiukan esityksen taustoista. Esityksen jälkeen yleisö sai kysellä Comedia del Arten hahmojen tekemisestä. Joku kysyi, että kuinka hahmo saa sille kuuluvan äänen? Ryhmän ohjaaja (se täällä opiskellut) näytti, että kun Il Capitano tulee paikalle näin (saappaankärjet korkealle ylös lentäen, jalat hahmon fyysisenä focuksena), on äänenkin löydyttävä jotenkin jalkojen liikkeeseen synkaten (ja näytti äänellään muutaman vaihtoehdon). Olipas se taitavaa!

Italialaisryhmän esitys oli siis fyysisen teatterin, mimiikan ja maskien kanssa kokeilevaa, tutkiskelevaa teatteria - leikkiä, jossa perinteisten hahmojen karikatyyrit ammuttiin ihan yli, fyysiseksi sirkukseksi, jonnekin tanssin ja akrobatian välimaastoon.   

Vasemmalla tässä koulussa opiskellut ryhmän ohjaaja, oikealla kaksi italaisryhmän neljästä muusta esiintyjästä.


Illan näytelmä "Sindrome de ti".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti